V življenju vedno pride račun

»Življenje je potovanje. In je sila preprosto. Odziva se na nas. Naj se sliši še tako klišejsko, toda vse, kar se nam dogaja, smo ustvarili sami. Tisti nad nami nam ne žuga in nas ne kaznuje. Vse smo sami priklicali, zavedno ali ne. Vse, kar smo dobrega naredili, se je v dobrem vrnilo k nam. V takšni ali drugačni obliki. Vse tisto, kar smo prizadejali drugim – in v sebi vemo, kaj smo –, tudi vse tisto smo dobili nazaj. Ljubezen ali strah? Iz česa izhajamo? Izberimo prvo in življenje nam bo bogato povrnilo …« (M. Oderlap)

Obstaja toliko pregovorov, ki so nam, še posebno, ko smo na tleh, še kako v pomoč. Vse se vrača, vse se plača. Kar boš sejal, to boš žel. Karma ničesar ne pozabi … Toda za vsemi temi mislimi stojimo sami. S svojimi dejanji, besedami, s svojimi deli. Gotovo ste se kdaj spraševali: »Zakaj se to dogaja ravno meni? Kaj delam narobe?« Če dobro prisluhnete notranjemu glasu, boste slišali rešitev. Tudi sama sem se precej časa spoprijemala s tem. Še danes se, če mi kar naenkrat na pot pridejo same negativne reči. 

Se spomnite kakšnega slabega dne? Morda slabega leta? Dveh, treh let? Ko je šlo prav vse narobe. Vstaneš z levo nogo in v svoji glavi si že narediš katastrofalen dan. Pogledaš skozi okno … Prav vse ti gre na živce. Na poti v avtomobilu živčno klatiš z rokami, da bi šoferju pred sabo dopovedal, da vozi kot kreten in da imaš ti prav. V službi ti parajo živce. Ko prideš domov, »nazijaš« prvega, ki ti prekriža pot. In konec dneva se ti zdi, da vsi vidijo tvojo nesrečo in ti jo skrivaj še privoščijo. Potem si še bolj nejevoljen. Vsaj v mojem primeru je bilo tako … Pride dan, ko si utrujen od vsega, ko bi se najraje za ves teden pogreznil v posteljo, a veš, da te čaka kopica drugih opravil. Vmes drviš v trgovino, in ker nimajo tistega, kar nujno potrebuješ, nejevoljo stresaš še na prodajalko! Pa kako je to mogoče?! Konec tedna obiščeš starše ali katerega izmed prijateljev. Ves čemeren in nerazpoložen. Vsi te tolažijo, da bo bolje, a ti ne vidiš luči na koncu tunela, ta tolažba pa ti gre prekleto na živce. Potem »nalajaš« še tiste, ki so ti najbližje, in se vrneš v svoj »brlog«, kjer so si dnevi bolj ali manj podobni, in sploh ne vidiš, da se ti pravzaprav vsak trenutek, vsak dan od drugih vračajo nerganje, slaba volja, nesrečni momenti, nervoza … A misliš, da tako pač je. Zjutraj si nadeneš zlagan obraz prijaznosti, za katerim se skrivata jeza in obup, v tebi pa krik po pomoči … Čeprav je na zunaj videti vse »tip top«, v sebi veš, da ni tako. Vsak dan se sprašuješ, zakaj, hudiča, se je vse slabo zgrnilo nate. Če pa vse delaš prav! Mar res? Potem pa nekega dne spoznaš, da tako ne bo šlo naprej. Da je čas, da obrneš ploščo in poskusiš drugače.  

FOTO: PIXABAY

Vse zgoraj ustvarjenega smo torej ustvarili sami. S svojim razpoloženjem, s svojimi dejanji, s svojimi besedami. Če smo sitni, nejevoljni, vpijemo, mečemo vse sem ter tja … Kako lahko pričakujemo, da tega ne bomo dobili nazaj? Ni nujno, da v takšni obliki. Lahko v mnogih drugih: slabih službah, pomanjkanju denarja, nenazadnje tudi v pešanju zdravja, slabem pratnertvu … Kot sem že večkrat zapisala, lahko v življenju spreminjamo le sebe. In ko spremenimo sebe, se bo začel spreminjati tudi svet okrog nas. Če ste se prepoznali in bi se radi spremenili ter živeli drugače, predvsem pa bolje, zavestno naredite enotedenski preizkus. 

Vse se začne z ljubeznijo, ki je najmočnejša sila vsega, kar obstaja. Jo uporabljate? Povem vam, kako sem se jo naučila uporabljati jaz. Povsem preprosto. V mislih imejte predvsem dve preprosti besedi, ki ju spremite v dejanje: DAM in DOBIM. Najprej moramo dati, da bi lahko dobili. To naj bo osnova. Vse, kar bomo dali, se bo konec dneva, tedna, leta vrnilo k nam. Tako pišemo svoj račun, iz dneva v dan. V začetku moramo torej biti pozorni na vse, kar dajemo, in se zavestno opomniti, če nas kdaj zanaša na pot nevoščljivosti, nesramnosti, neprijaznosti … 

Začnite počasi, a odločno. Korak za korakom. Dan za dnem. Zjutraj se odločite, da bo vaš dan čudovit, in se že takoj zahvalite zanj. Sami sebi povejte, da ste magnet, ki danes k sebi kliče vse dobro. A najprej je treba to oddajati. Iskreno se nasmejte. Ko se smejete, ste tako ljubki. In premalo se smejete. Če resnično izžarevate pozitivne misli in občutke, jih boste privabili tudi k sebi. A to mora biti resnično. Najprej morate verjeti sebi. Ne potrebujete potrditve na socialnih omrežjih, da bi verjeli sebi. Na primer: če vsako jutro tarnate, da nimate denarja, ga tudi ne boste imeli. Ker so vaši občutki o denarju negativni, to tudi privlačite. Zato vam denarja primanjkuje. Torej si pišete negativen račun, kar zadeva denar. 

FOTO: PIXABAY

Bi radi bili ljubljeni? Si končno želite spoznati nekoga, ki vas bo imel neskončno rad in vas bo sprejel natančno take, kot ste? Potem najprej vi ljubite. Ljubite vse okrog sebe. Kako? Začnite z malenkostmi. Povejte mami, da jo imate radi. Iskreno in na glas. Začutite to. Pojdite na kratek jutranji sprehod, zadihajte s polnimi pljuči. Sonce naj vas nežno poboža po obrazu. Začutite, da imate vse to radi in ste hvaležni, da dihate, da živite. Vi imate moč v sebi in le vi pišete račun – sebi. Bodite pozorni na svet okrog vas. Tako zelo vas ima rad. Čeprav se včasih sliši še tako oguljeno. Če opazite, da ljudje okrog vas niso tako veseli kot nekdaj, spremenite nekaj pri sebi – in ljudje okrog vas se bodo spremenili. 

Uporabljajte silo ljubezni, ki je vir obilja zdravja, srečnih in srčnih vez, denarja in vsega lepega. Le povezati se je treba z njo. Kako, sem se tudi sama večkrat spraševala. Odgovor zelo enostaven: s silo ljubezni se povežemo prek hvaležnosti in spoštovanja, prek dobrih občutkov. In kadar se iskreno dobro počutimo, to zelo dobro vemo, kajne?  Z življenjem v strahu, z nenehnim ustrahovanjem drugih na tem in onem področju škodite najprej sebi. Pišete negativen račun in vse, kar dajete, tako ali drugače dobivate nazaj. Življenje nam na pot mnogokrat postavlja uganke. Zakaj? Ker tako sami želimo, ker jih sami pritegnemo. Da se česa naučimo in postanemo boljši. 

Ko hitite po opravkih, ste nervozni, utrujeni od vsega … Pomislite na nekaj, kar imate neskončno radi, prikličite v misli ljubezen, prikličite dobre občutke. Z dajanjem ljubezni pišete sebi najlepši račun. 

Naše življenje se vedno spreminja. Toda pomembno je, kako se bo spreminjalo. Na to imamo vpliv sami. Že zdavnaj sem se sprijaznila, da ne moremo nadzirati vsega, pa če bi še tako hoteli. Ves ta strah, nadzor, obsojanje, nerganje, jeza nam prinašajo le še več tega. Že veliki Einstein je nekoč dejal, da se sredi težav skriva priložnost. Ne obremenjujte se z malenkostmi. Pa kaj, če vam danes ni uspelo posesati hiše. Nič zato, če za kosilo ni bilo čokoladne sladice. Ne, ni pomembno, če v trgovini nimajo več tiste kave, ki jo imate tako radi. Nepomembne malenkosti nas medejo in hromijo življenje. Postajamo jezni, nervozni, zadirčni – vse to oddajamo in vse to se nam vrača. 

FOTO: PIXABAY

Poenostavimo življenje. Tako bomo lahko vzgajali in negovali prijetne, pozitivne občutke, ki jih bomo znali deliti. To pomeni, da delimo ljubezen. Hkrati bomo zase pisali prečudovit račun in ustvarjali prostor za vse, kar bi radi imeli v svojem življenju. 

Vi dajete pomen življenju. Služba ni dobra ali slaba sama po sebi, ampak je takšna, kot vi gledate nanjo. Verjemite, življenje nam prinaša natanko to, kar dajemo. Če ste izvedeli, da je nekdo prizadet, bodite sočutni. Ne obsojajte. Če nekoga obsojamo, ne dajemo ljubezni, ampak pravzaprav sebe etiketiramo kot slabega človeka. Ko oddajamo slabe občutke o drugih, se ti vrnejo k nam, s čimer v svojem življenju ustvarjamo neugodne okoliščine. 

Vsakdo v življenju piše svoj račun. Kar damo, to dobimo. Če se naučimo občutiti ljubezen, če smo za začetek iskreno hvaležni za streho nad glavo, peščico ljudi, ki nas imajo radi in mi njih, če smo zdravi in siti ob polni mizi … Potem imamo morda več, kot mislimo, da imamo. Začnimo gojiti iskreno hvaležnost z ljubeznijo do vsega tega. Zahvalimo se za vsak trenutek dneva, za vse to kar že imamo. To so tisti drobni začetki ljubezni s katerimi sem svoj svet začela spreminjati tudi jaz. In če boste poskusili tudi vi, vam obljubim, da bo tudi vaš življenjski račun kar naenkrat postajal drugačen … 

Recept za srečo dobrega računa

Odločite se, da boste v jutrišnji dan stopili iskreno vedri in nasmejani.

Vsak dan si vzemite 10 minut samo zase. Zaprite oči in zadihajte s polnimi pljuči. Ob tem začutite vse lepo, kar vam daje mati Zemlja. In se zato zahvalite. 

Ljubite, ljubite, ljubite.

Bodite sočutni. Ne obsojajte. 

Začnite biti hvaležni za vse kar imate. V mislih in naglas.

Ne pozabite: kakšen bo vaš račun, je odvisno samo od vas. 

VAM JE BLOG VŠEČ? VAŠE MENJE MI VELIKO POMENI…